Palet Türk Müziği İlkokulu Yetenek Sınavı İçin Geri Sayım Başladı

30.03.2022 - Çarşamba 01:56

Tamamen Türk Müziği temelli bir eğitim modeli uygulayarak geleceğin sanatçılarını yetiştiren ve Yeni Türkiye Eğitim Vakfı (YETEV) bünyesinde hizmet veren Palet Türk Müziği İlkokulu; yeni öğrencilerini 23-27 Mayıs tarihleri arasında yapılacak Yetenek Sınavı ile seçecek. Yetenek Sınavı başvuruları için son tarih ise 21 Mayıs.

Palet Türk Müziği İlkokulu; alanında uzman akademisyenler, Kültür Bakanlığı ve TRT sanatçılarından oluşan güçlü eğitim kadrosu ile öğrencilere farklı bir bakış açısı aşılıyor. Türkiye’yi uluslararası ölçekte temsil edecek sanatçıların küçük yaşlarda yetiştirilmesi gerektiği vizyonuna yatırım yaparak ilerlediklerini aktaran Palet Türk Müziği İlkokulu Kurucu Temsilcisi Yüce Gümüş, “Geleneğin, gelecekle buluştuğu bir eğitim anlayışını; müziğin beraberinde getirdiği edep, nezaket ve asalet ile buluşturuyoruz. Palet Türk Müziği İlkokulu öğrencileri; bu duygulara sahip, tam donanımlı gerçek sanatçıları yetiştirmek için yola çıktı.Milli Eğitim Bakanlığı’nın ilkokul müfredatının uygulandığı okulumuzda, ders programına özel olarak hazırlanmış müzik branş dersleri ilave ediliyor.” dedi.

“Çocuk ve sanat literatürü kapsamındaki yeni eserler, Palet çatısı altında geliştirilecek”

Bu çerçevede öğrencilerin, entelektüel donanımlarının mesleki yetkinliklerine katkıda bulunacak dengeli bir ders programı ile ilerleniyor. Kadim olanla günümüz teknoloji ve ihtiyaçlarının harmanlandığı okul binası dört kattan oluşuyor. Orta avlu ve dış bahçe olmak üzere iki açık alanı bulunuyor. Tüm çatılar ise bahçe olarak kullanılabilecek donanıma sahip. Unutulmuş pek çok geleneksel kaynağın üzerinde çalışıldığını ve öğrencilere rehber olarak sunulduğunu belirtenGümüş, sözlerine şöyle devam etti:“Üstatlarımızın yıllara varan tecrübeleriyle hazırladıkları henüz basılmamış ders notaları, okulumuz için yeniden revize edildi. Hiçbir yerde baskısı olmayan bu kıymetli eserler, ilerleyen yıllarda ‘Palet’ markasıyla yayın hayatına kazandırılacak. Çocuk ve sanat literatürü kapsamındaki yeni eserler, Palet çatısı altında geliştirilecek.”

Özel materyaller ve tekniklerle ilerleniyor

Bu kapsamda; ud, kanun, keman, ney, tanbur, klâsik kemençe, kabak kemâne, mey, kaval, balaban, ritim sazlar (kudüm/ bendir/ daire), bağlama gibi enstrümanların yer aldığı meslek sazı dersleri, müziğin ilmi detaylarını bulacakları solfej-nazariyat, usûl (ritim) uygulama dersleri, ses eğitimi-repertuvar, oyunlu müzik tarihi, müzik edebiyatı gibi detayları içeren toplu meşk dersleri, çocuklar için klasik (geleneksel) sanatlar dersi gibi sanat eğitiminde önem taşıyan dersler, ilkokul öğrencileri için özel materyal ve teknikler ile yeniden yorumlanıyor. Başarılı öğrencilere yetenekleri doğrultusunda farklı burs imkanları da sağlanıyor.

Yetenek Sınavı, 4 aşamalı olarak gerçekleştirilecek

Palet Türk Müziği İlkokulu Yetenek Sınavı başvurularının mart ayında başladığını ve 21 Mayıs’a kadar devam edeceğini vurgulayan Gümüş, “23-27 Mayıs tarihlerine yapılacak Yetenek Sınavı ile 24 öğrencinin alınması planlanıyor. Yetenek Sınavı, 4 aşamalı olarak gerçekleştirilecek: Ritim tekrarı, ses tekrarı, şarkı söyleme ve ödev şarkı geri dönüşleri... Ritim tekrarında; ritmik kodlama tekniği ile adayların bu anlamdaki yetileri ölçülecek. Ses tekrarında; değerlendirme yapılacak. Şarkı söyleme aşamasında; aday öğrencinin kendi hazırladığı bir şarkıyı tüm müzikal kaideleri ile doğru bir şekilde söylemesi bekleniyor.” dedi.

En yüksek puan 40 olarak belirlendi

Ödev şarkı dönüşleri aşamasının ise iki kısımda değerlendirileceğinin altını çizen Yüce Gümüş, “İlk aşamada aday öğrencilerin daha evvel bilmelerinin mümkün olmayacağı bir şarkı, jüri tarafından ilk gün ses kaydı ve sözleri olarak verilecek. Bu sayede aday öğrencilerin işitsel öğrenim hızları ölçümlenecek. İkinci aşamada ise aday öğrenciler; sesleri doğru vererek şarkı söyleme, ritmi hızı ve tartımları cihetinde doğru söyleme, şarkının sözlerinin doğru ve anlaşılır olması ve günlük ilerleme kriterlerine göre değerlendirilecek. Yetenek Sınavı’na girecek öğrenciler, 5 kişilik bir jüri tarafından değerlendirilecek. Değerlendirmeler sonucunda alınabilecek en yüksek puan ise 40 olarak belirlendi.” açıklamasında bulundu.

Müzik odaklı eğitim kurumlarıyla yapılan iş birlikleri, öğrencilere farklı bir vizyon aşılayacak

İTÜ Devlet Konservatuarı ve Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi ile imzalanan iş birliklerinin, Palet Türk Müziği İlkokulu öğrencilerine akademik anlamda kazanımlar sağlayacağını ifade eden Gümüş, şu yorumda bulundu: İTÜ Devlet Konservatuarı ve Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi sinerjisiyle geliştirilecek akademik ve bilimsel çalışmalar da çocuklarımızı müzik eğitimlerinde geleceğe emin adımlarla taşıyacak. Bu eğitim kurumlarıyla yapılaniş birliği protokolü kapsamında; taraflar sahip olduğu kaynakları, ortak veri tabanında öğrenci ve öğretim elemanları ile paylaşacak. Türk Müziği konulu eğitim, seminer, çalıştay, konser, konferans, proje, atölye çalışması gibi farklı etkinliklerde ortak çalışmalar yapılacak.”

Kaynak: (BHA) - Beyaz Haber Ajansı

YORUM YAZ

Yorum Yazabilmek İçin Lütfen Giriş Yapın.